2013/06/11

Endast i Årjäng blir ett plus ett lika med minus tre

Den oheliga fyrklövern i Årjängs kommun sände tidigare ikväll ut ett pressmeddelande. I detta sade man att man inte bryr sig om resultatet av folkomröstningen utan kommer gå vidare med planerna om nedläggning av skolorna i Bön och Blomskog samt högstadiet i Töcksfors. Detta argumenterades med ett lågt valdeltagande i folkomröstningen. Skandalöst!
51% valdeltagande är inte illa för en folkomröstning som helt från starten motarbetats av kommunens ledning, som gjort sitt yttersta under lång tid för att ingen väljare skall tvivla på att man oavsett resultat kommer göra som man tänkt. Att många då tänker att det är lönlöst att rösta är inte konstigt.
Men låt oss göra ett tankeexperiment. I de två senaste kommunalvalen var 67% respektive 70%.
Antag att 700 soffliggare istället hade masat sig ut till vallokalen, och antag att alla dessa hade röstat "Ja" för att stödja kommunledningen. Då hade valdeltagandet blivit 60%, men valresultatet hade varit det samma, Nej-sidan skulle då vunnit med 50% mot Ja-sidans 48% och "Avstår" skulle fått 2%.
I de två senaste kommunalvalen var valdeltagandet 67% respektive 70%, således i samma division som i tankeexperimentet.
Att offentligt lansera ett helt nytt revolutionerande sätt att tolka valresultat, det visar prov på kreativitet. Synd att denna kreativitet inte istället används till något som faktiskt gagnar Årjängs kommun.
Allt har ett pris. Priset för att våldta glesbygden kommer att få betalas i valet nästa höst. Men det kostar även i kraftigt ökat politikerförakt, och den effekten kommer nog tyvärr sitta i länge efter att de skyldiga är borta från politiken.

/Jonas Sanamon

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar