2013/06/10

Inga felaktiga analyser...

...av folkomröstningens resultat:

När det preliminära resultatet av folkomröstningen presenterades kan man se:

  • En majoritet av kommunens röstberättigade har röstat (över 51%)
  • En klar majoritet av dessa (59%) röstade mot en nedläggning av skolorna i fråga.
  • En klar minoritet (39%) röstade för en nedläggning.

Det skall med andra ord rätt mycket kreativitet till för att få till en tolkning av resultatet som ses som en seger för kommunledningen.
Man kan om man vill tolka det som att bara 20% av kommunens röstberättigade stöder kommunledningen i skolfrågan.
Inga M gör i sin bedömning det felaktiga antagandet att de som inte röstade stöder kommunledningen, men de kan lika gärna vara resultatet av att Centerledningen en längre tid gjort sitt bästa för att förmedla att det är meningslöst att rösta då de ändå tänker strunta i resultatet. De har ju t.ex. inte missat ett enda tillfälle att säga "...och den är ju som sagt bara rådgivande." de senaste månaderna.
Faktum är att de sköt sig i foten när de valde denna strategi för att minska valdeltagandet (högt valdeltagande skulle ju göra det svårare för dem att förkasta resultatet), för hade de inte gjort det skulle Ingas resonemang våra svårare att motargumentera. Nu är det dock ingen som med säkerhet kan säga hur de 49% som inte gick till urnorna resonerade, och man är därmed hänvisad till att se till de som faktiskt röstade istället. Och där är resultatet solklart: Nej-sidan fick 50% fler röster än Ja-sidan.
Skall man från Ja-sidan med någon som helst trovärdighet kunna finna en tolkning som stöder deras politik får man allt vara betydligt mer kreativ än så!
Ta nu konsekvenserna av att resultatet blev som det blev, och lägg förslaget på is tills efter nästa val. Några besparingar av nedläggningsförslaget att tala om uppstår ändå inte förrän tidigast 2015,  så det är nog prestige som hindrar detta.

/Jonas Sanamon

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar