2014/04/08

(S)umpar gyllene läge?

Årjängs kommuns nytillträdde kommunalråd Daniel Schützer (S) har nu ett gyllene läge. Efter all turbulens som varit i kommunen senaste året har han chansen att framstå som den som enar den splittrade kommunen. Läget sockras ytterligare av att det är val till hösten, och (S) skulle säkert vilja kunna räkna in minst samma antal röster (~ 600) från kommunens västra delar som i senaste valet. Chansen att lyckas med detta håller dock nu på att rinna (S) ur händerna genom kommande yttranden till skolinspektionen. De gäller de två friskoleansökningar som lämnats in för högstadium i Töcksfors och låg- och mellanstadium i Bön. Detta är en kärnfråga för västra delarna av vår kommun.

Planen för hur kommunen skall drivas vidare efter att (C) övergav skutan, vilar på en informell överenskommelse från februari mellan (S) och Nya Alliansen i Årjäng (M+Kd+Fp). Denna överskommelse går ut på att alla större frågor skjuts på till efter valet, i syfte att få lite lugn och ro i kommunen. Överenskommelsen riskerar att raseras om (S) partilinje leder till att kommunen ställer sig negativt till friskoleansökningarna, med svåröverskådliga konsekvenser.Risken är uppenbar att (S), istället för att ena kommunen, framstår som ytterligare en rad av Årjängspolitiker med händera fulla av käppar som inget hellre vill än att västra kommundelarna skall komma förbi med ett hjul.

Sett till folkomröstningsresultatet var det i Töcksforsområdet endast 4% som stödde förslaget från (S)+(C) om att lägga ner skolan i Bön och indirekt även högstadiet i Töcksfors. Ett lika katastrofalt resultat som i folkomröstningen för (S) i kommande val från de västra delarna kan betyda att man tappar bortåt 25% av sina röster. Värt att notera här är även att i förra valet fick (C) nära 1/3 av sitt totala antal röster från samma valdistrikt. Lägg till detta att stora delar av Holmedal-Karlanda valdistrikt inte längre är hemmaplan för (C) så förstår man att den politiska kartan kan komma bli rejält omritad till hösten.

Att som nu hävda att det skulle bli ekonomisk katastrof för kommunen om friskolorna tillåts starta, framstår som skrämselpropaganda. Till exempel antas prislappen för de nya högstadielokalerna på Silbodal bli högre än 100 MSEK, medans man för friskolehögstadiet  räknar med att en tiondel av detta räcker. Detta trots att antalet elever man räknar med i Töcksfors är ca hälften av antalet man bygger för på Silbodal.
Om man istället för att låta delar av nybygget på Silbodal stå tomt, flyttar in 6:e klass där, så torde det vara lätt att räkna hem detta om busskostnader och annat vägs in. Inte minst eftersom lokalerna för låg- och mellanstadiet på Silbodal idag står i kö för att uppgraderas och man är trångbodda.

Skall (S) rakryggat stå för överenskommelsen med alliansen bör man i stället föreslå barn- och utbildningsnämnden att yttrandet till skolinspektionen formuleras neutralt. Bara för att kostnaderna för BUN kan öka något, behöver det inte vara negativt för kommunen. Det handlar om politisk vilja! 

/Jonas Sanamon

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar