2014/02/12

Ett medborgarförslag mot dumhet?

Efter en längre paus i skriveriet tar jag upp pennan igen. Av en slump råkade jag idag läsa ett inlägg på Nordmarkspartiets blogg, och genast infann sig motivation att skriva ett nytt blogginlägg i form av den där akuta "nu-får-det-väl-ändå-vara-nog-känslan" man brukar få av att läsa vad Tenman skriver.

Inlägget handlar om Töcksfors och inleds så här:
Fick frågan gällande Töcksfors-tillväxtmotor? svaret följer nedan därefter kan man kanske själv avgöra om det verkligen är så!? Av siffrorna att döma kan jag se att Årjängs tätort i så fall är en betydligt större  tillväxtmotor i kommunen.Jag har också nämt tidigare att många som arbetar i Töcksfors på industri köpcenter mm kommer från andra delar av värmland.Många från Arvika,Koppom,Åmotsfors,Karlstad mm detta gör självklart att vi förlorar skatteintäkter.
Precis som alltid krävs att man läser Tenmans texter ett flertal gånger och att man i tillägg applicerar en god portion gissningar innan man möjligen kan förstå vad som menas, men nu blir det nästan skrattretande.
Menar människan månne att det är direkt negativt att Töcksfors är en "tillväxtmotor"?
Detta med motivationen att kommunen förlorar skatteintäkter för att en del av de som arbetar i Töcksforsområdet bor utanför kommunen?  Förlorar intäkter, som man dessutom aldrig haft?

Efter denna inledning brukar man som läsare förvänta sig att det skall komma ett resonemang som underbyggs av fakta, för att så avslutas med någon form av slutsats? Icke sa nicke. Det enda ytterligare i ämnet som finns att läsa är nästan sist i inlägget en tabell över skatteintäkter per församling i kommunen. Som om var i kommunen löntagare bor och hur mycket de betalar i skatt på något sätt skulle ha något att göra med huruvida Töcksfors är kommunens tillväxtmotor? Den jämförelse hon gör fungerar så klart om alla arbetar precis där de bor, vilket dock alla utom Tenman inser inte stämma?

Sen följer ett långt obegripligt dravel om skolchefen, rektorer och skolbarn. Det refereras också till en totalt obegriplig motion som partiet skall ha lämnat till kommunfullmäktige. Essensen tycks vara att det på något sätt är en rektor och skolchefens fel att vissa föräldrar misslyckas med sina barns uppfostran. I Tenmans värld verkar det alltså vara så att skolan ensamt har ansvaret för barns uppfostran, inte undra på att det går som det gör om det är fler som tänker så?
Vidare kan man i motionen läsa att Tenman möjligen anser sig själv vara en bidragande orsak till att ungdomar börjar med droger, då hon skriver:
"ingen är intresserad av att lyssna på de som saknar erfarenhet detta vet jag då jag frågat -pratat med flertalet ungdomar gällande detta. De som därefter mår dåligt ,riskerar att hamna i missbruk"
Det bästa vore därför om Teres Tenman genast förbjuds att prata med ungdomar :-)

Tillbaka till tillväxtmotorn, skall någon vettig analys av detta kunna göras så måste det naturligtvis göras en analys av antalet arbetsplatser (eller hellre utbetalade löner) per kommundel sett över tid. Men att betala SCB för sådan skräddarsydd statistik blir så klart alldeles för dyrt för ett parti med så få medlemmar som Nordmarkspartiet, och det är nog därför de tar första bästa statistik och låtsas att den är relevant för vad de för ögonblicket pratar om?

Jag drar tre slutsatser idag:
  1. Det är intressant att någon röstat på Nordmarkspartiet.
  2. Nordmarkspartiets politik har sin grund i någon form av avundsjuka mellan kommundelar.
  3. Jag borde skriva ett medborgarförslag mot dumhet. 
/Jonas Sanamon

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar