2013/05/24

En ohelig fyrklöver


Skall man fatta så avgörande beslut som att skära av glesbygders livsnerv baserat bara på någons magkänsla?

Det är precis det som håller på att ske i Årjängs kommun just nu. En fyrklöver bestående av (s)enterns Katarina, Lisbeth och  Annika tillsammans med sossarnas Gunilla är så säkra i sina övertygelser att de inte har tid att utreda konsekvenserna innan de vill fatta beslutet. Deras magkänsla säger dem att detta är rätt beslut, och vi som hellre vill fatta väl grundade beslut baserade på fakta blir då bara bromsklossar och hinder på vägen.
"-Varför skall vi grundligt utreda", tycks de fråga sig? "-Vi har ju redan bestämt oss. Kom inte hit och förvirra oss med fakta!"
I sin iver att försöka tvinga igenom beslutet om skolnedläggning, så långt före nästa val som möjligt, väljer man att glömma bort att utreda konsekvenserna av det tänkta beslutet.  Man inbillar sig kanske att alla väljare vars vallöften man sviker skall ha glömt detta tills nästa val om man bara skyndar sig så att det är ett år emellan?
För faktum är att man ända sedan i november försökt besluta om nedläggning av bygdeskolor, och upprepade gånger fått bakläxa på grund av bristfälligt underlag.  Det värsta är kanske att man har ännu inte presenterat någon trovärdig kalkyl som visar att man sparar en enda krona. Varje försök de gjort har innehållit stora uppenbara brister.  Man har heller inte, trots att fullmäktige begärt just detta, utrett konsekvenserna för de barn som får längre bussresor om förslaget antas. Ej heller är det utrett vad ökade kostnader för dessa bussresor blir. Ännu värre är det ställt när vi talar om nedläggning av högstadiet i Töcksfors, för där saknas underlag och utredningar helt och hållet. Men varför utreda konsekvenserna när man redan bestämt sig?!
Egentligen är det synd om (s)entern i Årjängs kommun, som verkar gått helt vilse i pannkakan. De har övergett glesbygden för att försöka vinna tillbaka centralortsröster. Undrar vilken strateg som födde den iden?
(S)enterns damer och Moderaternas Esbjörn verkar också helt förträngt att det nog inte ingick i det mandat väljarna tänkte sig ge, att de skulle göra tvärt emot vad man sagt i skolfrågan, och byta sida till sossarna. Om det var det de väljare som röstade på dem ville, hade de nog röstat (s) i stället.
Med dessa fakta på bordet är det enda rakryggade de nu kan göra att avgå och föreslå nyval i Årjängs Kommun.  Men det kräver förstås att de visar en ryggrad vi hittils inte sett skymten av.

/Jonas Sanamon

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar