2013/05/21

IM bemötande #5, "Inga bussar på en kvart"

I dag kan man på Inga Magnussons blogg (http://inga.blogg.se/2013/may/15-minuters-langre-skolvag.html) läsa ett lysande exempel på hur polariserat vissa ser på skolfrågan och då speciellt skolskjutsarna.
"15 minuters längre skolväg ...
...enkel väg, får eleverna i Bön, Östervallskog om man lägger ner den skolan.  Det är  tiden det tar att transportera sig i laglig hastighet från bygdeskolan i Bön  till Töcksfors skola. Detta gäller de elever som bor vid skolan och längre bort. (Det tar en kvart extra att ta sig från Bön till Töcksfors, sen kan elever naturligtvis bo en bit från Bön  och behöva transport dit, men det gäller ju oavsett om de går i Bön eller i Töcksfors)  Elever som bor mellan Bön och Töcksfors får rimligen kortare väg. Det är inga Norrlandsavstånd direkt och troligen överkomligt för de flesta. Jag tror att Böns skola nu har runt 20 elever fördelade på sex eller sju åldersgrupper. Det är svårt att vara uppdaterad på exakt antal och jag är osäker på om förskoleklassen räknas in / har några elever.

Vid en nedläggning får barnen komma till en skola med ett betydligt fler kompisar i nära  ålder. Det ger större  möjligheter till att leka och ha roligt på raster och föräldrar kan spara in ett antal dryga resor på fritiden för att komma till kompisar. Jag minns att vi körde som skållade råttor när våra barn var små. De gick på en liten bygdeskola och suktade ständigt efter aktiviteter med jämnåriga. Om de hade fått leka av sig på  en större skola  så hade det alldeles säkert gått att minska ner på de resorna.

På sikt får eleverna på en större skola också bättre  möjligheter att få behöriga lärare i skolans ämnen och det i sig är en kvalitetssäkring, kanske värd olägenheten med en kvarts extra skolväg. Det är oklokt att bevara skolor som är så små att man  inte kommer att kunna erbjuda barnen behöriga lärare.

Samtidigt kan jag förstå att det är en sorg att bygden inte kan ha kvar sin skola. Den betyder naturligtvis mycket för dem som bor där.  Det sorgligaste är ju ändå att det inte finns befolkningsunderlag för att behålla en skolor med nya och fina lokaler, att det inte räckte med fina skolor för att attrahera många inflyttande barnfamiljer.  Det var ju förhoppningen."

Inga kan väl inte på fullaste allvar påstå att hon tror att man i Årjäng får ett helt glesbygdsuppror på halsen om det vore 15 minuters resväg det var frågan om?
Jag tror faktiskt inte Inga är så dum, att hon tror att skolbussen från Töcksfors skola till Bön kör den sträckan på 15 minuter. Sträckan är 17100 meter raka spåret, och skulle alltså i teorin kunna köras på drygt 20 minuter om bussen håller 50 km/h i medelhastighet. Men med frekventa stopp för att plocka upp eller släppa av barn, och omvägar för att få med områden som Amunderud kommer bussen troligen i verkligheten använda minst 30 minuter på denna resa. 30 minuter enkel väg ger 1 timme extra restid för barnen i Östervallskog, varje dag. Detta att adderas till den restid en del barn har innan de ens kommit fram till Böns skola (uppskattningsvis upp till 30 minuter). Om (S)entraliseringspartiets nuvarande förslag om flytt av Töcksfors högstadium dessutom går igenom får de (stackars) elever som redan idag har dessa 30+30 minuters enkel restid lägga till ytterligare en halvtimme för att åka Töcksfors-Årjäng. Dessa elever skall följaktligen tillbringa 3 timmar i buss varje dag, väntetid exkluderat. Det motsvarar i det närmaste att skicka centralortens högstadieelever från Årjäng till Karlstad varje dag. Men jag tror inte Inga kommer föreslå någon nedläggning av Silbodalskolans högstadium.
Och hur tänkte hon när hon skriver att "föräldrar kan spara in ett antal dryga resor på fritiden för att komma till kompisar."? Om mina barn i en (S)entraliserad värld får klasskompisar som de sen på fritiden vill leka med är det ju en betydligt större sannolikhet för att de bor långt bort, med långa resor till följd.
Inga hävdar åter igen att glesbygden med sina fina skolor inte attraherar några barnfamiljer. Vad grundar hon detta påstående på, kanske just Blomskog och Östervallskog är de bygder som växer mest i vår kommun just nu?
Detta faktum kunde man läsa om i Nordmarksbygden för ett litet tag sedan.
Om det funnits trovärdiga kalkyler som visat på stora besparingar, och om konsekvenserna vore så små som Inga vill ha det till, tror jag inte protesterna vore speciellt högljudda.
Men som läget ser ut nu, med tveksamma om ens några besparingar för kommunen, sammantaget med stora försämringar för bygdens barn kan förslaget sammanfattas med vad som på bred värmländska heter "hôl i hôvve". 

/Jonas Sanamon

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar