2013/05/17

IM bemötande #4, "Inga faktafel?"

Inga är i farten igen. Denna gång med ett inlägg (http://inga.blogg.se/2013/may/priset-for-att-behalla-sma-bygdeskolor-2.html) dedikerat Sunnes ekonomi. Tyvärr är även detta inlägg fullt av felaktigheter:

"Priset för att behålla små bygdeskolor ...
... i Sunne, får alla barn  i Sunne betala. Stort underskott i ekonomin är det. Kommunens inkomster är givna, går inte att öka. 15 miljoner fattas nu, en stor del av underskottet ligger på Barn o utbildningsnämnden  och det måste enligt kommunalrådet Ola Persson,  bli besparingar i skolorna. Barnen i Sunne får betala priset för att behålla de små bygdeskolorna efter folkomröstningen. Det kan också  bli nedläggningar av andra skolenheter, såna som inte är "skyddade" av folkomröstningen.

 Folkomröstningar är lite märkliga. Man rycker ut en enda liten fråga och röstar om den. Men med i omröstningen finns inte konsekvenserna. Typ, de flesta skulle väl rösta för en rejäl skattesänkning om den frågan tvingades fram till en folkomröstning, men gillar förmodligen inte följderna av ett sånt beslut, dvs sämre skolor, sämre vård och omsorg.  Nu är ju folkomröstningar endast rådgivande, inte beslutande. Resultatet ska sättas in i ett större sammanhang och det finns väl en tanke bakom den lagstiftningen. En kommun ska inte tvingas fatta de stolligaste besluten."

En liten fågel viskade i mitt öra att detta underskott inte härstammar från bygeskolorna, utan det är gymnasieskolan i Sunne som gått back 10 MSEK. Och precis som i vår kommun hade man heller inte i realiteten sparat några pengar på att lägga ned bygdeskolorna, så oavsett om man hade lagt ned eller ej skulle man fått detta underskott så länge man inte lyckas vidta några besparingsåtgärder för gymnasiet.
Den uppmärksamma läsaren lägger kanske märke till att senast Inga skrev om Sunnes ekonomi så var det 10 MSEK minus i sin barn- och utbildningsnämnd (BIN). Detta var en vecka sedan, och nu är det 15 MSEK minus? Det kan inte vara kul att vara Sunnebo, för om denna trend håller i sig så kommer de att ha överskridit sin budget med 170 miljoner innan året är slut!
Det är tur att folkomröstningsmöjligheten finns, för fyra år är en rätt lång tid när de som sitter vid makten knappt hinner börja regera innan de bryter sina vallöften och börjar planera för att göra precis tvärtemot vad man gått till val på. Folkomröstning är då folkets handbroms och enda egentliga verktyg för att påminna de styrande om på vilket mandat de sitter där, mellan sedvanliga val.

/Jonas Sanamon

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar