2013/05/23

Inga som flyttar hit?

Jag spinner vidare på gårsdagens inlägg där jag tittade på vad som är fakta och vad som är propaganda i vår kommun. Det finns en brist i de barnunderlagsprognoser som BUN baserat sin utredning på och därmed sitt beslut på. De baseras så vitt jag kan se enbart på antalet födda barn i vår kommun. Om man tar ut statistik på antalet in och utflyttade personer efter ålder i Årjängs kommun ser trenden ut så här när man summerar 0-15 år:
Här kan möjligen en positiv trend anas, och flyttnettot för barn 0-15 år är huvudsakligen positiv, dvs fler barn flyttar hit än flyttar ut (i snitt flyttar 10,3 barn 0-15 år till vår kommun per år 1997-2012)
Om man sen tar dessa data och lägger ihop med statistik över de som föds i Årjängs kommun, och summerar antalet barn i grundskoleålder för varje år blir resultatet så här om man antar att inflyttningen  2013-2019 motsvarar snittet av de senaste två åren (2011-2012):

Den dramatiska minskningen av antalet barn i våra skolor som BUN & (C) / (S) varslat om ser alltså ut att helt utebli då de "glömt" räkna med inflyttningen. Den enda trend jag kan se här är att antalet typiskt verkar variera mellan ca 1000 och 1200 i 15-års cykler.
Skulle man göra som de återstående allianspartierna vill, dvs satsa på att bygga lägenheter kan troligen inflyttningen dessutom ökas. Som det är i dag tvingas många pendla till jobb t.ex. på köpcentren i Töcksfors.

Kanske det vore bättre om man istället för att stressa igenom ogenomtänkta beslut nu, tog sig tid att grundligt utreda fakta och konsekvenser innan man fattar ett av kommunens viktigaste beslut, någonsin?

/Jonas Sanamon

* Källa för statistikdata: Satanistiska Stencilbyrån, SCB

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar