2013/05/22

Inga skenmotiv

Det sprids mycket desinformation för tiden i vår kommun. Det mesta av detta ser ut att göras i politiskt syfte, för att underlätta för att genomföra förändringar som annars är svåra att förklara rationellt.
När man inte kan försvara sitt ställningstagande utifrån väl underbyggda fakta försöker man med halvsanningar och felaktigheter lägga grunden för sina skenmotiv. 
Ett ofta använt sådant argument i skolfrågan är att barnafödandet i vår kommun ständigt minskar. Detta argument har använts såväl av kommunalråd som av bloggande (S)entertanter. Men är det baserat på fakta?
Jag hämtade idag ut detta diagram från SCB som visar antalet födda per år i Årjängs kommun:
Som synes ligger antalet födda i vår kommun hyfsat konstant runt 100/år så långt bakåt i tid det finns data, och någon trend kan inte utläsas.

Ett annat argument som hörts mycket i debatten är att vi blir färre i vår kommun. Är detta baserat på fakta?
Här är senaste tillgängliga befolkningsstatistik från SCB över antalet invånare f.o.m. 1971:
Även här ser vi att befolkningsantalet i Årjäng ligger stadigt runt 10000 med endast små och relativt tillfälliga svängningar.
Om man nu prompt ändå från (S) & (C) vill lägga ned bygdeskolorna, avfolka landsbygden och centralisera hela kommunen runt Årjängs tätort kan man väl åtminstone ha ryggrad nog till att tala om det verkliga motivet för varför man vill göra denna onödiga förändring?
Och om man vill hävda att man gör det för att spara pengar så borde man väl  i så fall kunna presentera en trovärdig kalkyl som visar att man gör just detta?
Men kanske även detta argument är ren desinformation?

/Jonas Sanamon

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar